nieuws

Expositie Patrick de Wit
De volgende culturele zondag, 9 februari, heb ik een bijzondere opening van het werk van Patrick de Wit in atelier 2vier8 op de Kruisstraat 6. De opening start om 13.30 uur en we blijven dan open 16.30 uur. De kunstenaar Patrick de Wit is zelf aanwezig bij de opening van zijn werk. Op deze dag is het ook mogelijk om met Patrick zelf over zijn werk te praten.

Patrick de Wit werd geboren te Rozenburg maar verhuisde op jonge leeftijd naar Schelluinen. Al op de basisschool ontwikkelde hij een voorliefde voor tekenen en creativiteit. Na drie moeizame jaren op het middelbaar onderwijs in Gorinchem ging hij naar Utrecht naar het Montessori College waar hij eerste een tweetal jaar een vooropleiding voor het Grafisch Lyceum volgde, hierna volgde twee jaar op het Grafisch Lyceum. Omdat dit niet werd afgemaakt volgde een aantal jaren van dead end jobs, een aantal opleiding in andere richtingen en vooral jaren van onvrede; het creatief zijn wilde maar niet loslaten. Het zal begin 2010 zijn geweest toen hij uit interesse voor andere kunstvormen begon met schilderen.

Patrick woont op dit moment met zijn vrouw en drie kinderen in Arkel.

Over zijn werk:

“Verwacht u nu geen lang en intelligent antwoord, over lange wandelingen, contemplatie, geen filosofisch gewauwel en geen maatschappelijke kritiek”

“Mijn drijfveren zijn intrinsiek, al van jongs af aan is er een drive om te creëren, eerst tekenen en later schilderen, (en ergens tussendoor heb ik me ook wel eens gewaagd aan een kort verhaal, een poging tot een boek en een paar gedichten) hoewel ik nooit zal beweren dat er geen inspiratie is voor mijn doeken gaat het oorspronkelijke plan vaak na het opzetten van een achtergrond overboord.

Telkens weer namelijk betrap ik mezelf er op me te laten  leiden door vorm en kleur. Elke nieuwe laag, elke nieuwe vorm of kleur. Inspiratie vind ik overal, de natuur (ik teken vooral graag bomen, maar vind ook inspiratie in de kleurenpracht van bloemenveld of de symmetrisch lijnen van akkers), industrie (het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk een groep silo’s of een leidingbrug in een abstract geheel om te zetten is) , tekenfilms (i just love bright colors) en YouTube(wat je hier allemaal kan leren en zien! Eindeloos) en in vormen en kleuren.

Alles wat ik oppik wordt opgeslagen en begint een eigen leven te leiden in mijn hoofd. Soms kan ik dagen met een idee rondlopen, wat dan groeit en groeit tot er tijd is om te schilderen. Vaak krijgt het oorspronkelijke plan dan een wil van zichzelf; wat ooit een bloem, een stuk steen of idee is transformeert langzaam aan in een abstract geheel. Hierbij zoek ik vaak naar een contrast tussen licht en donker, tussen statisch en dynamisch”

Expositie Rachel Climo

“Vagrantly living”

Vanaf mijn jonge jaren draag ik de reislust mee in mijn bloed. Zo nu en dan pak ik mijn rugzak en verlaat ik tijdelijk deze maatschappij; weg uit de drukte, de rust en ongebondenheid tegemoet. Ik loop dan dagen- of wekenlang. Meestalpelgrimsroutes omdat dit al bestaande routes zijn. Ik word nergens verwacht, hoef nergens te komen of te zijn, ik weet niet waar ik die nacht zal slapen en dat geeft een ongelofelijke vrijheid. Deze vrijheid heb ik nodig in zowel mijn beeldendproces als mijn leven. Die vrijheid geeft mij rust. Ik schilder het liefst zonder na te denken en zonder te schetsen. Als ik niet kan schilderen omdat ik geen verf ter beschikking heb, schets ik wel. Tijdens reizen bijvoorbeeld.

Alle plaatsen waar ik kom en alle mensen die ik ontmoet laat ik achter. Alles blijft; ik ga verder – ongebonden.

Maar iets brengt me ook altijd weer terug naar Nederland. Deverf, de kleuren, de kwasten – een veelheid aan beelden, kleuren en vormen die een uitweg zoeken (en uiteraard de mensen hier).

Ik studeer aan de Klassieke Academie van de Schilderkunst. Hier zit ik in het laatste jaar van de bachelor. Na een blauwe maandag rechtsgeleerdheid gestudeerd te hebben, ben ik overgestapt naar deze academie. Dit vanwege mijn passie voor schilderen en het ambacht.

Zowel in thematiek als stijl bevatten mijn schilderijen eenzekere vrijheid. Geen verzwijgende en verhullende cultuur, maar ook geen goedkope openlegging van wat dan ook. Ik wil dat mijn kunst de dialoog aangaat. Met het schilderen gebruik ik een relatief vast palet en kleurgebruik. Mijn voorkeur ligt bij warmere kleuren. Ik houd van ultramarijn – lapis lazuli – omdat het een rijke, warme, diepe blauw is. Qua roden en gelen neig ik naar de warmere kleuren. Hiermee kan ik tinten/kleuren verkrijgen die aandoen als zwart, maar ook heldere oranjes mengen, alsook aard- en huidtinten. Verder voeg ik wit toe aan mijn palet om kleuren te verlichten. Op deze expositie zijn een aantal portretten te zien en een aantal kleine studies.

De hier tentoongestelde schetsen zijn een weergave van plaatsen waar ik ben geweest, vaak architectuur of natuur. Ik teken voornamelijk op rustpunten of eindpunten, uiteraard omdat ik hier de tijd heb of neem om te tekenen. Zo heb ik bijvoorbeeld veel schetsen gemaakt van de kathedraal in Assisi. Dit was – voorlopig – het eindpunt van mijn pelgrimage daar.

Facilitating memories

Recalcitrating histories

Abstracting reconciliation

Neutralizing view, nerved and tensed absence of speech

Yet sincere presence of colours, strokes and shape

Rachel Climo (1999)

Expositie Marianne Boudesteijn

Marianne Boudesteijn (1981) schildert abstracties in aquarel.
Ze is geboren in Zwijndrecht en woont momenteel in de binnenstad van Gorinchem.
Marianne studeerde modevormgeving aan de kunstacademie in Rotterdam.
Na haar afstuderen schoof ze van de mode meer in de richting van de schilderkunst.

Sinds haar middelbare schooltijd schetst ze graag en experimenteerde met allerlei teken en schildermaterialen. Vooral het werken met waterverf wekte haar interesse.
Ze haalt haar inspiratie uit de natuur; de rivierkreeftjes bij haar achter in de sloot en de libellen die de kat zo nu en dan vangt.
Op het moment onderzoekt ze de bloei van de amaryllis.
De sobere kleuren en de grilligheid van deze bloem laat ze terug komen in haar abstracties.

Marianne is gefascineerd door het droogproces van haar aquarellen.
Dit proces verloopt telkens anders en is moeilijk te voorspellen.
Je ziet kleuren in haar aquarellen vervagen, in elkaar overlopen, of oplichten.
Er verschijnen rimpelingen op het papier naast delen die sereen wit blijven.
In atelier 2vier8 is aanstaande zondag 10 maart de opening van haar werk.
De kunstenares is zelf ook aanwezig om haar werk toe te lichten.

marianneboudesteijn.nl

9 december 2018

Op de valreep is het me gelukt om voor de aankomende culturele zondag twee muzikanten te regelen die zorgen voor wat extra muzikale sfeer in atelier 2vier8. Het zou heel mooi zijn als hier ook nog wat extra aandacht aan gegeven kan worden dmv een reminder, nieuwsbrief of up-date.

”Het begon voor de klas: De Route Nostalgique! Mooie nummers door Clochard & Conciërge; de docent Frans en de conciërge. De mooiste nummers, die iedereen kent! Santé!’’ Ben je nieuwsgierig op Facebook kun je meer informatie vinden over Clochard & Conciërge.

17 november 2018

LANDELIJK ATELIERWEEKEND!

17 en 18 NOVEMBER in de KRUISSTRAAT

Aan de Kruisstraat nummer 4 en 6 in Gorinchem doen twee galeries mee aan het Landelijk atelier weekend. Atelier 2vier8 en Boekhandel Cursief/ Galerie de Etage. Zij zijn dan ook tijdens dit weekend ‘s middags geopend!

Op nr. 4 bij Galerie de Etage is werk te zien van Anja Kok. Zij zal een verzameling schilderijen laten zijn uit verschillende periodes. Speciaal voor de open atelierdagen zijn de prijzen aangepast. Er zal kleiner werk te zien zijn met transfertechnieken in combinatie met schilderen en ook groter werk. Sommige werken ogen heel complex maar zijn bij nader inzien toch uitgebalanceerd. Er zijn mensen te zien die zelden een gesprek aangaan.

De schilderijen van Anja Kok geven alledaagse situaties weer vermengd met een vleugje fantasie, vervreemding, eenzaamheid en het onvermogen tot liefde. Alles zal te zien zijn onder de naam Atelier Anja Kok omdat er geen mooie expositie wordt gemaakt maar alles uit de verschillende periodes wordt neergezet. De kunstenares is beide dagen aanwezig om vragen over het werk te beantwoorden.

Bij Atelier 2vier8 is er tijdens het landelijke atelierweekend een feestelijke opening. Om 15.30 opent dichteres Hilma Bruinsma met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht officieel de nieuwe expositie.

In Atelier 2vier8 hebben een aantal plaatselijke keramiek kunstenaars een uitnodiging gekregen om werk te maken met het thema herfst. Truus Beumken heeft kettingen ontworpen waarvan sommige met een heel strakke vormgeving. Soms verwijst de kleur van de kettingen naar het thema, andere keren een duidelijk figuratief bladmotief. Speciaal voor deze opening heeft zij ook nog een aantal schalen pitfire gestookt. Margreet Alting heeft o.a. prachtige schalen raku gestookt met mooie groene en rode kleurnuances erin. Ook heeft zij een robuuste vaas gemaakt waarin dezelfde kleuren terugkomen. Mirjam Büsscher maakt mooie fragiele kommetjes met een rafelrandje, elk kommetje heeft net een andere koele tint gekregen. De galeriehoudster, Janneke van der Knaap, heeft een serie kommen en schalen met het thema “herfststorm” gemaakt. Op haar wandelingen over de stadswallen van Gorinchem neemt zij natuurlijke materialen mee, zoals gevallen takjes en blaadjes. Deze gebruikt zij als inspiratiebron. In de kommen zie je elementen daarvan terug. Daarnaast is zij verliefd op berglandschappen, rotsformaties en grote keien. Het klimgebied waar zij minimaal 6 keer per jaar komt ligt in het Forêt de Fontainebleau. Deze passie zie je terug in haar collages bestaande uit mixed media, illustraties, houtsculptures en keramiek. Janneke van der Knaap heeft voor deze expositie een aantal collages en illustraties gemaakt waarin geabstraheerde rotsen tussen het ritme van de boomstammen in het bos liggen.

Ben je in de stad op zaterdag 17 of zondag 18 november loop dan even binnen bij beide Galeries en laat je verrassen!

Atelier 2vier8 – Kruisstraat 6 – Gorinchem

Galerie de Etage – Kruisstraat 4 – Gorinchem

14 april 2018

Op zaterdag 14 april is atelier 2vier8 officieel geopend.

Loop gerust binnen en kijk vrijblijvend rond